Hur du fotograferar norrsken.

Jag är inte utbildad eller på något sätt en expert på fotografering, detta är endast hur jag gör och mina tips till er.

Vi kör en veckans fotoskola på denhär bloggen, vad tror ni om det? bra? Ok, och ni som vill skippa förspelet nu så skrollar bara helt kallt ner till tipsen här under, men ni andra undrar säkert,  VAAAD ska vi lära oss idag? ja, inte är det att rensa abborre om ni trodde det. Nej, jag tänkte mera på norrskensfotografering eftersom det känns lite mindre off topic. Var fick ni abborrarna ifrån? skärp er nu så börjar vi.

Man kan behöva veta vad som är fram och bak på en kamera för att ha nytta av detta, men jag kan gå mera in på vad som är vad på en kamera i ett senare inlägg. Så tycker ni det här är för jobbigt nu så prova iallafall, det västa som kan hända är att en får en mörk eller suddig bild. Eller så kan ni komma tillbaka till det i framtiden, typ till hösten när norrskenssäsongen drar igång igen.

Men vill ni fotografera norrsken ännu i vår så ska ni passa på riktigt snart. Och det finns några enkla knep jag använder mig av för att ta sådana där riktiga skrytbilder att posta på instagram. Så har du en systemkamera som skräpar i skåpet eller på byrån damma av den och tänk nu bara lets do this!

DSC_0347

mina 10 små steg till att fotografera norrsken.

 1. Skaffa en app till telefonen som berättar åt dig när det är norrsken. Då behöver man inte se alla andras bilder och harmas över att man missade det den här gången också. Eller så man inte häckar ute i skogen onödan när all wi-fi och värme är där hemma. Jag använder denna, men sök på Aurora i AppStore så hittar ni flera alternativ
 2.  Gå dit där det är mörkt, in i skogen, ut till havet nånstans bara det inte lyser gatulampor m.m. Eller ta bilen och åk ut till ett ställe med utsikt. Bilder i detta inlägget är tagna vid lägergården i Vinlax, där är bra att ta sig fram fastän det är mörkt.
 3. Ta med en ficklampa! superbra när man ska ställa in kameran i det läskiga mörkret (och en kompis att peka på när björnen kommer, när det är mörkt vill jag nästan kissa i byxan varje gång jag hör ett ljud.)
 4. Använd alltid stativ om du har, annars leta upp en bra sten, stock, staket eller annat som du kan ha som stöd när du håller din kamera, alternativt ställa kameran på. Men kamera bör vara helt stilla under fototiden så risken finns att bilderna blir skakiga utan stativ men det är inte omöjligt.
 5. Ställ in din kamera på manuellt läge (M, på ratten)
 6. Öppna bländaren till max och zooma ut, ju större bländare desto bättre och man vill ju få med så mycket som möjligt på bilden därför zoomar jag oftast inte. (Det där med större bländare ja, större bländare = lägre f värde) men detta är beroende på objektiv och står nästan alltid skrivet på dem, jag använde på dessa bilder f2,8 som mitt tamron 24-70mm objektiv går till.
 7. Stäng av automatfokuseringen (och stabilisatorn om du använder stativ) på ditt objektiv och ställ in den på ”oändligt” alltså längst bort möjligt. den där krumeluren, se om du har en sån på objektivet. det kommer vara så mörkt att kameran kan inte fokusera själv.
 8. Höj ISO till det du vågar utan att riskera allt för gryniga bilder. jag använde ISO 1000 -1250 
 9. Experimentera med fotograferingstiden, jag skulle säga allt mellan 2-8 sekunder, men inte mycket längre än så. Hellre kortare och högre iso.  Norrskenet rör sig så snabbt över himlen så vid längre tider blir det oftast oskarpt, men det kan även vara vackert så. Jag använder fjärrkontroll, men är man försiktig går det utan.
 10. Ta god tid på dig och kontollera redan hemma att du lite vet var man ställer punkt 5-9 eller varför inte ställa in dem på kameran före du åker iväg. Men kom ihåg att dessa inställningar är riktlinjer, man kan behöva ha högre iso, längre tid, mm.för att det ska bli bra, så experimentera. Men jo, det är meckigare än man kan tro att ställa in en kamera i mörkret. img_0168

 

 

DSC_0380

DSC_0373

Och fast ni säkert redan fattat det så säger jag ”baraförsäkerhetsskull” – inget blixt, ok, såvida ni inte tänkte spexa till det med att belysa något i förgrunden eller så.

Men du behöver en systemkamera och lite tålamod om du är nybörjare för att du ska lyckas riktigt bra med dessa tips.  Men följer du åtminstone 1 av tipsen så kan jag lova dig att det kommer det bli bättre än om du stiger ut på trappan med dörren öppen och tar en bild med smartphonen.

och följer ni dessa råd och lyckas ta en bild ni är stolta över så vill jag jätte jättegärna se dem! och lyckas ni inte på första gången så prova igen eller är det något ni inte förstår så fråga så förklarar jag gärna närmare.

Lycka till!

Annonser

4 reaktioner till “Hur du fotograferar norrsken.

 1. Bra skrivat Marica! ( Men ett litet tillägg i punkt 9, har man inte fjärrkontroll,elr annat lulul så kan man ju använda timern 2-10sek som alla kameror oftast har så slipper man ju oskarpa stjärnor, om man inte har fokusen helt galet förståss..)

  Gilla

  1. ja men såklart Pontus. det hade jag glömt bort. Superbra tillägg!

   Gilla

 2. Men norrskenen, norrskenen fattas! Har ju inte sett av dem på tio år eller så, mer än en fjuttig glimt en gång för många år sedan också det.. 😦 Det finns nackdelar med att bo här i storstan, fast åkrarna här intill lurar en att tro annat.
  O i samma veva, GRATTIS till det nya, och ja- du tar ju jättefina bilder nuförtiden! ❤

  Gilla

  1. Tack! Ja det där med norrsken i södra Finland är väl inte det lättaste 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close